Siirry sisältöön

Osallisuutta ja toimijuutta kuluneen kahden vuoden aikana

AVOT-hankkeessa on tuettu ja vahvistettu Oulun alueella heikoimmassa asemassa olevien työikäisten osallisuutta ja hyvinvointia kuluneen kahden vuoden aikana.

Erityisesti kohderyhmänä olivat oululaiset, joilla oli mielen voinnin ja päihteiden käytön kanssa haasteita. Hankkeen kautta tukea tarvitsevat löysivät tarvitsemiansa palveluja ja mielekästä elämän sisältöä.

Hanke keräsi liki 500 mielipidettä ammattilaisilta ja kuntalaisilta mielenterveys- ja päihdepalveluihin liittyen. Näiden pohjalta lähdettiin kehittämään ja kokeilemaan uusia toimintamalleja haavoittuvassa asemassa olevien osallisuuden ja hyvinvoinnin tukemiseksi.

Heti hankkeen alusta alkaen työstetty kohtaamispaikka oli yksi toimintamalleista. Maaliskuussa 2024 avautunut Yhesä-kohtaamispaikka on tarjonnut vakiintuneiden aukiolojen puitteissa kävijöille erilaista toimintaa. Erityisesti suosituiksi toiminnoiksi nousivat bingo ja kahvitteluhetket. Tärkeintä kohtaamispaikalla on ollut nimensä mukaisesti kohdata ja tulla kohdatuksi. Kohtaamispaikan toiminta jatkuu normaalisti hankkeen loputtua Seurakunnan vetämänä.

Yhteisöllisyyttä ja koulutuksia

Asukkaiden toiveiden pohjalta järjestettiin hankkeen aikana monia erilaisia ryhmiä, jotka olivat pääsääntöisesti suunnattu päihde- tai mielenterveysongelmien kanssa kamppaileville tai heidän läheisilleen. Osallistujat muun muassa joogasivat, aistivat luontoa ja kehittivät itseä eri tavoin. Osa ryhmistä järjestettiin myös kohtaamispaikan tiloissa. Kaiken kaikkiaan osallistujista 93% koki voimavarojensa vahvistuneen.

Erilaisista näkökulmista lähestyvät ryhmät tarjosivat vertaistukea ja neuvoja, niin pieniin kuin suuriinkin haasteisiin. Monet ryhmät ja toiminnot, kuten esimerkiksi Pohteen ja Seurakunnan yhteistyönä käynnistämä ASKEL-toiminta päihteitä käyttäville, jatkuu hankkeen jälkeen.

Hankkeen aikana järjestettiin 10 koulutusta, joissa käsiteltiin erilaisia menetelmiä sekä mielenterveys- ja päihdeaiheisia uusia tietoja. Koulutuksissa tutustuttiin muun muassa traumasensitiivistä työotteeseen, lasten kiintymyssuhteisiin ja Zekki-palvelun käyttöön. Elämäni portfolio -menetelmän koulutuksissa tutustuttiin itseen ja voimannuttiin omasta tarinasta.

Mahdollisuus itse vaikuttaa asioiden kulkuun

Jalkautuva työ oli myös yksi hankkeen aikana toteutetuista toimintamalleista. Jalkautuvassa työssä mentiin sinne, missä mahdollisesti apua tarvitsevat usein viettävät aikaansa. Työn periaatteita ovat yhdenvertaisuus, rinnalla kulkijuus sekä ihmisen mahdollisuus itse vaikuttaa asioidensa kulkuun.

Hankkeen toiminnoissa – kuten jalkautuvassa työssä – kokemusasiantuntijat olivat tärkeänä osana mukana suunnittelemassa, kehittämässä, arvioimassa ja toteuttamassa palveluita. He jakoivat omaa arvokasta kokemustietoaan, jalkautuneet asukkaiden pariin ja toimineet ryhmänvetäjinä.

Kokemusasiantuntijat ovat koulutettuja asiantuntijoita, jotka itse tai heidän läheisensä ovat kohdanneet vaikeuksia. Heidän osallistamisellansa palveluiden kehitykseen tavoitellaan toimivuuden parantamista. Lisäksi kokemusasiantuntijoiden mukanaolo lisää asiakaslähtöisyyttä ja osallisuutta.

Hankkeen loppuhuipennus tapahtui 6.5. kauppakeskus Valkeassa, jossa kuultiin sekä AVOT- että Kukoista -hankkeiden tuloksista. Tapahtumassa osallistujat saivat jakaa voimavarapuuhun oman tai läheisen voimavaran, joka on ollut tärkeä omassa elämässä.

AVOT-hanke on Euroopan Unionin osarahoittama. Hankkeen päätoteuttajana toimi Diakonia-ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajina Oulun Ev.-Lut. Seurakuntayhtymä ja Helsingin Diakonissalaitos. Hankkeen toimiaika on 1.8.2023-31.7.2025.

Hankkeen toimintamalleista tehtiin Hyviä käytänteitä osallisuuden lisäämiseksi -hyvien käytänteiden kortit, jotka tulevat pysyvästi Innokylään kesäkuun aikana.
Hyvien käytäntöjen kortit ja infograafin voit myös ladata hankkeen sivuilta tästä linkistä.

Hankkeen aikana tehtyjä yhteiskehittämisen prosesseja ja osallistavia menetelmiä, Osallistavat menetelmät, yhteiskehittämisen mahdollistajat, kerättiin Innokylään. Voit tutustua niihin tästä linkistä.

Alkuperäinen tiedote julkaistu STT:llä.