Siirry sisältöön

Hanna-Leena Hannula: Aletaanko yhessä?

Tällä hetkellä sosiaali- ja terveysalalla on käynnissä useita hankkeita ja kehittämistoimia. Monet palvelut sekä käytännöt ovat muuttumassa. On hyvä muistaa, että muutos on aina myös mahdollisuus. Sen äärellä on hyvä rauhoittaa itseään ja lähimmäisiä sekä muistuttaa siitä, että asioilla on tapana järjestyä.

Sosiaali- ja terveysala kehittää vahvaa yhteistyötä. Kaikkien toimijoiden, järjestöjen, yhdistysten ja seurakuntien panos on nyt tärkeä. Yhteinen suunnittelu ja toteutus lisäävät vaikuttavuutta ja vahvuutta.  Myös itse ihmisten kuulluksi tuleminen on hyvin tärkeää tämän kaiken keskellä.

Syksyllä 2023 aloitimme Arjen verkostoista osallisuutta ja toimijuutta -yhteishankkeen (AVOT). Hankkeen toteuttajia ovat Diakonia-ammattikorkeakoulu, Oulun seurakuntayhtymä sekä Diakonissalaitos. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.

AVOT-hanke tukee heikoimmassa asemassa olevien työikäisten osallisuutta ja hyvinvointia sekä kehittää moniammatillista verkostoyhteistyötä ja osaamista etenkin mielenterveys- ja päihdetyössä. Syksyllä tekemämme laajan kartoitustyön tuloksista käy ilmi hyvin monenlaisia ihmisten kokemuksia ja ajatuksia, joista nostan tässä esille vain muutamia.

Tulosten mukaan ihmiset kaipaavat ehyttä arkea ja tukea elämään. He kaipaavat paikkaa, jonne mennä sekä toimintoja, joissa viettää aikaa. Kokemusasiantuntijoiden, vertaisten sekä läheisten rooli korostuu ihmisten puheissa ja toiveissa.

Tuloksia läpikäydessäni huomaan pohtivani monesti sitä, kuinka monen asian takana on lopulta inhimillisyys. Ihminen kaipaa ihmistä. Ihminen kaipaa vierellä kulkijaa ja kuuntelijaa. Jokainen tarvitsee tukea silloin, kun omat voimat eivät enää riitä. Jokainen kaipaa loppujen lopuksi inhimillisyyttä.

Kun puhutaan ihmisyydestä ja inhimillisyydestä, ollaan hyvin vahvasti seurakunnan toteuttaman diakonian äärellä. Diakoniatyön perustehtävä on lievittää inhimillistä hätää. Yhtenä toimenpiteenä tähän ihmisten sanoittamaan tarpeeseen lähdemme kehittämään ja kokeilemaan kohtaamispaikkatoimintaa Haukiputaalla.

Kohtaamispaikan on tarkoitus olla paikka, jonne voi tulla aina sen auki ollessa. Se voi olla vaikka yhdenlainen huolipysäkki: tule omana itsenäsi, omien asioidesi kanssa. Älä jää yksin, tule mukaan.

Kohtaamispaikalla sinua on aina ihminen vastassa. Kohtaamispaikalla saat nopeaa palvelua ja sinua voidaan myös saattaa muihin palveluihin. Yhdessä asioiden selvittäminen on usein helpompaa kuin yksin.

Parhaimmillaan kohtaamispaikalla voi tavata muita ihmisiä, istua kahvikupin äärellä ja tuntea kuuluvansa jonnekin. Kohtaamispaikalla on paikka aivan jokaiselle.

Lähdetään yhdessä rakentamaan hyvää, sillä yhdessä olemme enemmän.

Artikkelin kirjoittanut Hanna-Leena Hannula. Julkaistu 17.01.2024 Forum24:ssä sekä Kalevassa. Voit lukea artikkelin tästä linkistä.